20. juubeli lood: Back To The Basics koolitus on aastatega õpetanud ehtsat ja huvitavat tantsu ajalugu ning andnud põhjuseid edasi pürgimiseks

Kohe jõuab lõpule 2022. aasta ning algab uus, mis JJ-Street Tantsukoolile on erilise tähtsusega, sest tähistatakse 20. juubelit. Aastate jooksul on sündinud palju traditsioone ja ellu viidud sündmusi, kust nii õpilased kui treenerid on uusi teadmisi ammutanud. Üks selline on vaieldamatult Joel Juhti koolitustesari Back To The Basics, mis kunagi rändas üle Eesti. Kuidas kõik algas ja miks see eriline on?


Esimene Back To The Basics toimus 2014. aastal seitsmes erinevas linnas ning otsetõlkes “Tagasi algusesse!” koolituse mõte oli jagada väärtuslikku, tõest ja olulist infot tänavakultuuri kohta Joeli elukogemuse ja näidete põhjal. Toona ütles ta, et tahab tänased noored viia aastate tagusesse maailma, kus tema eakaaslased kogunesid mahajäetud saalidesse, et omal käel leida hip-hopi tantsust selle hing. “Noored saavad nii aimu, millised riided kuulusid siis tantsimise juurde, milline muusika andis hoogu või kuidas hakati räppima ja grafitit tegemine.”



Tea, kust sa tuled – enne, kui edasi lähed

Esimest koolitust mäletab hästi tänane JJ-Street treener Janeli Kunnberg.“See toimus Keilas ja Joel näitas seal pilti poistest, kes olid siis nii-öelda tänapäeva hiphopparid võrdluseks Kris Krossi kuttidega, et analüüsida vana ja uut hip-hoppi. Ma mäletan veel, et me süütasime seal küünlad ja see sündmus täiega avas mu silmad, kuidas hiphop Eestis ja mujal on välja arenenud,” rääkis Janeli. Ta on käinud sellest ajast saati igal järgmisel koolitusel. 

Teooria ning tänavatantsu ajalugu on olnud alati üks fookus. «Meil polnud materjali, millest tänavatantsu kultuur luua, alustasime omal käel,» rääkis Joel 2014. aastal. Tema arvates tuleb noori innustada tantsus midagi uut leidma, et nad ainult ei kopeeriks teiste juba avastatud oskusi. “Kuna õppimine on nüüdseks muutunud laialdaseks, on kergem leida tee õppijateni nende juurde kohale minnes,” nentis Joel. 

Aasta hiljem tuli Back To The Basicsile esimest korda õpilane Anita Toomere, kes siis oli 12-aastane. “Ma mäletan, et esimene emotsioon oli, et vau, kui palju inimesi siin on. Olin siis trennis käinud pool aastat. Teine mõte oli see, kuidas kõik nägid nii ägedad välja ja ma sain aru tänavakultuuri stiilist, ka riietumisel. Mäletan, et Joel õpetas üht koreograafiat, mida kõik tahtsid selgeks saada ja kui algas küsimuste voor, oli õpilastel nii palju uurida. Mind hämmastas, et isegi nooremad õpilased kuulasid tähelepanelikult ja see inspireeris ka mind,” kirjeldas Anita.


Väga suurt rolli on mänginud Back To The Basicul unikaalsete videomaterjalide jagamine, mis on pärit 1990ndatest. Läbi aastate on nähtud selliseid kaadreid, mida Youtube’st või Google’st ei leia. Tänane JJ-Street abitreener Geia Jõemets osales koolitusel esmakordselt 2016. aastal ning ei teadnud siis tänavatantsu ajaloost ja taustast suurt midagi. “See teebki selle sündmuse eriliseks, et tänapäeval on meil täielik infoküllus ning on vahel on raske eristada, mis on väärt tõene info ja mis mitte. Ma saan sealt alati usaldusväärseid teadmisi,” lisas ta.



Viis noored heategevusele lähemale

Mitu aastat järjest tuuritas koolitus üle Eesti, näiteks 2016. aastal toimus Rakveres, Raplas, Tartus ja Tallinnas. Finaalpäev oli Tallinnas, kus tol aastal viidi läbi treening, aga ka äratati ellu tantsubattled ning Joel ise hüppas DJ-pulti vinüüle keerutama. 2019. aastal toimus Back To The Basics ainult Tartus ja Tallinnas ning koolitusel anti JJ-Street Laste ja Pere Fondiga suur panus, 1000-eurone annetus, Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidule. 

Ühingu esindaja Kaili Lellep oli väga üllatunud. “Tegemist on meie liidu jaoks väga-väga suure summaga, mille eest saame vähihaigete laste heaoluks palju ära teha. Viimastel aastatel on noored hakanud küll heategevusele ja annetusele enam tähelepanu pöörama, sealhulgas ka meie liidu toeks, kuid ei moodusta meie liidu peamist annetajate ringi. Seda enam oli mulle väga suureks üllatuseks näha üritusel osalenud noorte siirast ja vahetut reaktsiooni, kui nad kuulsid, et said omalt poolt aidata kaasa heateole – see oli võimas ja meeldejääv emotsioon,” kirjeldas ta 2019. aastal Tartus heateo tähtsust.

Aasta hiljem keeras Joel koolitusele veel rohkem vinti peale, kui nimeka tantsutrupi Elite Force Crew asutaja Henry Link nelja tunni jooksul treeningut läbi viis. Link on töötanud koos Michael Jackson’i, Will Smithi, TLC ja Mariah Carey’iga ning avas Eesti tänavatantsijate silmi veelgi enam just vundamendi ja ehtsa hip-hopi osas.



Kui koolituse praktiline osa on olnud tantsuga seotud, siis teooria on andnud palju vajalikke teadmisi ja nõuandeid igapäevaeluks. Näiteks on käsitletud aja planeerimist ja aja väärtustamist, tulemuslikku tegutsemist, eesmärkide seadmist, positiivse ellusuhtumise hoidmist jms. Kui koroonapandeemia ajal tuli koolitust mitu korda edasi lükata, siis seda enam on see olnud meeldejääv viimasel kahel korral. 

Tänavu jaanuaris toimus Back To The Basics kaheksandat korda ja sel korral Pärnus. Fookusteema oli “Tantsi targalt”, mille eesmärk oli rääkida professionaalse tantsutöö arendamisest ning valikutest, mis tantsijal oma karjääris on. “Üks asi on lihtsalt tantsida, teine asi näha suurt pilti. Liigutustest üksi ei piisa, vaja on ka mõistust,” selgitas Joel.


Lood elust enesest mõjuvad teisiti

Mida osalejad kõige vajalikumaks peavad? “Kuna alati ei jõua läbi treenerite info nii täpselt õpilasteni, sest pole aega trennides kõike puudutada või polegi sellist kogemust, siis see koolitus ongi nii õpilastele kui treeneritele lisavõimalus. Kogu tantsukool tuleb kokku ja teeb koos midagi ägedat,” selgitas Janeli.  “Olen sealt tagasi tulles saanud rohkem põhjust endaga trenni teha ning avastanud uut ja huvitavat tantsu kohta,” ütles õpilane Evert Markus Sirendi. 

Lood ja näited sellest päris elust külvavad põnevust. “See on info, mida ma tean, et mujalt ei saa ja nii palju kuuleb lugusid ja näiteid nii-öelda kaadri tagant. Ma näen, et inimesed, kes seal käivad, neil on tahe ja soov areneda ning koolituste kogemused ühendavad neid teisel viisil,” kinnitas Anita.

Viimased Back To The Basics koolituse muljed on värskelt meeles novembris Liipa talus toimunud teoreetilisest osast, kus Joel oli välja otsinud arhiivist veel vanemad videod ja pildid, mis andsid kogu tänavatantsu kujunemise kohta Eestis palju vastuseid. Nüüd on mõned nädalad jäänud 21. jaanuarini, kui Tallinnas leiab aset praktiline osa. Esimest korda on osalejad jagatud tasemete järgi kaheks, et õppimine oleks jõukohane kõigi jaoks. Üheksa aastat tantsu, kokkuhoidmist ja teadmisi vaid ühe sündmusega!



Videod ja artiklid Back To The Basics koolitusest läbi aegade:

https://elu24.postimees.ee/3466019/tanavatantsu-koolitustesari-back-to-the-basics-on-neljal-paeval-neljas-linnas

https://www.youtube.com/watch?v=QYk76XVYQQw&t=73s

https://www.youtube.com/watch?v=JJbd1Krh3Ts

https://www.youtube.com/watch?v=qYxeOmzQebQ

https://www.youtube.com/watch?v=n46Qns32Wlw

Meeldib? Jaga edasi!

jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street