20 juubeli lood: kuidas ühest kevadkontserdist kasvas kümne aastaga suur tänavatantsulavastus ning hüppelaud tuhandetele noortele

Kui JJ-Street Tantsukool 2011. aastal Salme kultuurikeskuses oma esimese kevadkontserdiga lavale tuli, ei teadnud veel keegi, et suure südamega kollektiivi esitustest kasvab välja Baltikumi suurim tänavatantsulavastus, mis jõuab Alexela Kontserdimaja lavale. Võib-olla teadis seda vaid Joel Juht, kes oma ambitsioonikuse ja julgusega etenduse üles ehitas. Kümne aasta jooksul pakkus sündmus elamusi ja vaatemängu paljudele eestlastele ja andis tuule tiibadesse mitmetele meie tänastele parimatele tänavatantsijatele.


Viimast korda tõmmati lavalaudadel kardin ette 2020. aasta “Kadunud Põlvkonna” kordusetenduse järel ning sealt edasi on olnud show pausil. Nüüd, 2023. aastal, tuleb Streetshow täies hiilguses tagasi ning tähistab samaaegselt JJ-Street Tantsukooli 20. aasta juubelit. 

Aga mis oleks, kui teeks ühe rännaku ajalukku? Milline oli esimene kontsert ja missuguseid teemasid on aja jooksul käsitletud?

Etenduse sünd Salme Kultuurikeskuses

Esimest korda tõi JJ-Street Tantsukool oma parimate tantsijatega Streetshow lavale 2011. aastal Salme Kultuurikeskuses, kus esines ka Eesti hip-hopi ristiisa Cool D. Esimesel aastal toimus kontsert Tallinna Spordi- ja Noorsooameti noortenädala raames ning igas vanuses tublid kasvandikud näitasid, et tänavatantsustiilide seas on palju rohkemat kui ainult hip-hop või breik. 

See kontsert oli aga nii menukas, et 2012. aastal müüdi show kiiresti välja ning tuli korraldada lisaetendus. Koht oli sama, aga noori laval rohkem ja melu suurem kui aasta varem. Tasapisi hakkas tänavatantsu fenomen Eestis levima.

Kolmas aasta tõi kaasa esimese sammu kontserdist lavastuseks kujunemisel, sest nüüd oli tekkinud läbiv teema: Seitsmesed Uudised. Visuaalselt oli etendus kasvanud, sest tantsijate taga ilmestasid lava erinevad pildid ning aina rohkem kasutati näitlemist ja erinevaid rekvisiite.

Mõned koreograafiad on ennast Streetshow vältel ajalukku kirjutanud ning need, kes sel ajal laval või publikus olid, mäletavad neid siiani eredalt. Mõni selline kava tuli lavale just 2014. aastal, kui show jutustas lugusid lennujaamast. Imeilusad stjuardessid esitlesid vogue’i tantsustiili graatsiliselt ja puhtalt ning Jõgeva noorte hip-hopi kava tekitas kõigile lendamise tunde. 

Esmakordselt olid kohal külalisesinejad ehk rahvusvaheline tantsutrupp kolme riigi (Prantsusmaa, Rootsi ja Eesti) tantsijatest, kes saabusid kohale tänu Euroopa Liidu Youth in Action programmi toetusele. 

2014 oli veel mitmel moel murdepunkt – siis jõudis etendus lavale Alexela Kontserdimajas, mis tol ajal kandis Nordea nime. Nii suuremahulist tänavatantsulavastust polnud varem Eestis ega lähiriikides tehtud ning sealt edasi oli kindel, et Streetshowst kasvab välja midagi enneolematut.

Pealinnast laieneti kaugemale

Esimene etenduse järel Nordea Kontserdimajas sai selgeks, kuidas tagasikäiku enam teha ei saa ning tuleb minna edasi veel ambitsioonikamalt. 2015. aastal tuli lavale Unistuste Võitleja, mis jutustas loo poisist, kes alustas teekonda oma unistuste poole. Nagu ikka, oli elul varuks palju lootust ja rõõmu, kuid ei puudunud ka takistused, läbikukkumised, hirm või ootamatud katsumused. 

2016. aasta tutvustas pealtvaatajatele Nelja Nägu ehk erinevaid stereoüüpe, kellega publikul oleks võimalik samastuda. Lavastuse peategelased olid särav sangviinik, karm koleerik, pessimistlik melanhoolik ja rahulik flegmaatik, igaüks omas mahlas, ajas ja ruumis.

“Kes pole JJ-Street kontserdil käinud, see põhimõtteliselt pole tantsu näinud. JJ-Street on üldse ülikõva koht, sest kui keegi hakkab natukene vasakule minema, siis me lükkame paremale poole,” ütles Joel Juht naljatledes mõned minutid enne 2016. aasta etenduse algust. 

Fantastiline koht, perekond, midagi suuremat kui tantsukool – need olid vaid mõned sõnad, kuidas kirjeldasid Eesti suurimat tantsukooli lavastuse päeval korraldustiimi liikmed ja kõrvaltvaatajad. “See on olnud hüppelaud tulevikku. JJ-Street on koht, kust sain oskused, mida mul varem ei olnud,” kinnitas proovide vahel 2016. aasta etenduse üks peategelane Marko.

Aga rong sõitis edasi. Ja 2017 oli aasta, mil peatus tehti Tallinnast kaugemal – esimest korda tuli Streetshow lavale Tartu Vanemuise teatris. Teema Avantürist kujutas endast rännakut maagilisele imedemaale, kus publiku silmad avati paralleelmaailma, kusjuures lähemal reaalsusele kui algselt tundus. Avantürist jutustas loo, kuidas noor seikleja sattus rännakule tõelisele imedemaale ning tuttavaid tegelasi võis näha just “Alice Imedemaa” tegelaste seast.

Pika pausi järel lõpuks tagasi

2018. aasta teema oli Teine Dimensioon ning Tartus mängiti ühe päeva jooksul lausa kaks etendust.Lavastus oli astunud suure sammu edasi, sest tantsiti nii platvormidel, pöörleval laval kui ka saalis otse külastajate kõrval. Teine Dimensioon kujutas endast justkui arvutimängu, kus peategelastel tuli ennast proovile panna erinevates katsumustes, et väljuda võitjana.

Esimeses osas tekitasid elevust värvikirev džungel, valgusefektidega öised külalised, liivatorm kõrbes ning imeline oaas. Teises osas pidi Super Mario takistuste vahel pöörlema, nende alt läbi roomama ning lõpuks võitlema samuraide armeega. 

Viimases osas avas uksed Rio De Friikero karneval, kus hetkekski ei kadunud sära, peadpööritavad trikid, imekaunid missikandidaadid, lõbus karnevalirahvas ning tihe rebimine võidutiitli nimel. Mida aasta edasi, seda rohkem võtsid kostüümid rahva sõnatuks, alustades kristallidest ja kalliskividest, lõpetades hularõngaste ja Beyonce’i lummavate tantsijatega. 

Ja mida rohkem arenes lavastus edasi, seda enam tõi Streetshow publikuni sündmuseid ja meeleolusid, mis leidsid aset ühiskonnas. Sisu põimiti kokku noorte ja treenerite endi kogemustest, aga ka laiema pildi abil. Seetõttu kandis 2019-2020. aastatel Tallinnas, Tartus, Võrus ja Paides lavale tulnud etendus nime Kadunud Põlvkond. 

Miks? Sest esile olid tõusnud nutiajastu pahupool, sotsiaalmeedia ideaalid ja teesklused ning tohutult kiire tempoga elu meie ümber. 

Kadunud Põlvkonna sündmustes rullus laval esmalt lahti 1960ndate nostalgiline armastuslugu, mis rändas hiljem modernsesse ja kibekiiresse tänapäeva, kus maailm oli pidevas keerises. Esimeses osas võlus publikut romantiline, muretu ja lõbus elu ning pilku püüavad erksad kostüümid. Hoogne armastuslugu tõi kõrvu tuttavad muusikapalad ja silme ette paaristantsud, kus sädemed lendasid. 

Teine osa viis vaatajad aga nutimaailma, kus üksteisega suhtlemise vahele olid tulnud välkuvad iphone’ide ekraanid. Ees ootas palju peadpööritavaid trikke ja plahvatuslik energia, kuid lõpuks tuli peategelasel seista valikute ristteel, mis oli läbi põimitud sära ja kuulsusega. Tal tuli otsustada, mis suuna ta võtab.

Viimaste aastate jooksul aitasid Streetshow etenduse lavale tuua ligi 15 koreograafi ning esinema pääsesid vaid 50 parimat tantsukooli kasvandikku. Kui vaadata, kuidas röövikust kujunes liblikas – kas mitte ei teki soov seda kõike uuesti läbi teha? 

2023. aastal on see võimalus olemas. 14. oktoobril võetakse Alexela Kontserdimajas kokku 20 aasta teekond ning lavale tulevad ka need koreograafiad, mis sündisid enne esimest Streetshow etendust.  Näitame Teile, kuidas sai Eestis hip-hop alguse ning toome lavale video- ja audiomaterjalid, millest suurt osa keegi varem näinud pole. Lisaks tantsijatele astuvad lavale Eesti tuntud artistid Nublu, Gameboy Tetris, Culpas ning Joel Juht aka JJ.  Sealhulgas teeb Nublu eksklusiivse programmi, mis luuakse koos tantsijatega ainult selleks üheks etenduseks.

Igal juhul tasub kalendrisse 14. oktoober kirja panna – Tähistame. Pidutseme. Naudime.

Rohkem infot piletite kohta leiate treeneritelt JJ-Street filiaalides ja Piletilevist SIIT.

 

Meeldib? Jaga edasi!

jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street jj-street